1963: Ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης και τα «θηρία»: Επεκράτησε των Νερούδα, Όντεν, Μπέκετ και Μισίμα εκείνη την χρονιά

Standard

4D75BE906489C642D180069DA36A0C8F

Το 2013 συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από τη βράβευση του Γιώργου Σεφέρη με το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας (1963). Τα μυστικά της Σουηδικής Ακαδημίας διαρκούν, ως είθισται, μισόν αιώνα. Με την παρέλευσή του ανοίγει τα αρχεία της.

Τα μέλη της τότε επιτροπής, όπως προκύπτει από δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014 στον επίσημο ιστότοπο της Σουηδικής Ακαδημίας, τίμησαν ομοφώνως τον έλληνα ποιητή και στο πρόσωπό του τη μεγάλη παράδοση της ελληνικής γλώσσας.

Όπως προκύπτει από τις σημειώσεις του τότε γραμματέα της επιτροπής Άντερς Έστερλουντ, στη βραχεία λίστα με τους τρεις υποψηφίους ο Γιώργος Σεφέρης επεκράτησε του αγγλοαμερικανού ποιητή Γ.Χ. Όντεν και του χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα ο οποίος τελικώς απέσπασε το ίδιο βραβείο το 1971.

Στις έξι επικρατέστερες υποψηφιότητες, οι οποίες προέκυψαν από μια μακρά λίστα αρχικώς ογδόντα και έπειτα είκοσι δύο περιπτώσεων εκείνη την χρονιά, συγκαταλέγονταν επίσης ο Ιρλανδός Σάμιουελ Μπέκετ, ο οποίος το απέσπασε τελικώς το 1969, ο Ιάπωνας Γιούκιο Μισίμα και ο Δανός Άξελ Σαντεμόζε.

Ο έλληνας ποιητής, όπως γίνεται σήμερα γνωστό, ήταν ακόμη δυο φορές υποψήφιος για την ύψιστη λογοτεχνική διάκριση της υφηλίου: την πρώτη φορά το 1955 και ακολούθως το 1961 ύστερα από πρόταση του αμερικανού ποιητή Τ. Σ. Έλιοτ ο οποίος είχε τιμηθεί το 1948 με το Νομπέλ Λογοτεχνίας.

Πηγή: http://www.tovima.gr

Advertisements