Σκέψεις…..

Standard

Η τελετή έναρξης της Ευρωπαικής Προεδρείας στο Ζάππειο σήμερα. Έτσι έχει αποφασισθεί, ανά εξάμηνο κάθε κράτος μέλος να αναλαμβάνει την προεδρεία. Το σκεπτικό της απόφασης πάρα πολύ δημοκρατικό. Μεγάλη συζήτηση για το οικονομικό κόστος αυτής της εναλλαγής, ιδιαίτερα τώρα που η Ευρώπη πλήττεται από την κρίση. Προς το παρόν έτσι λειτουργεί η Ευρωπαική Ένωση, και το μέλλον θα δείξει για τις αλλαγές που είναι απαραίτητες να γίνουν.

Μετά την μικρή εισαγωγή για ιστορικούς λόγους, και με αφορμή την τελετή έναρξης, θεωρώ ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον οι απόψεις του Ούλριχ Μπεκ για την Ευρωπαική Ένωση, από συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής (Νέες Εποχές -Χειλάς Νίκος):

– Ποιο είναι το όραμά σας για την Ευρώπη;
«Μια ανοικτή σε όλο τον κόσμο Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κερδίζουν δύναμη ακριβώς μέσω του ανοικτού τους χαρακτήρα, όχι με αποκλεισμούς και διακρίσεις. Αυτό είναι για ορισμένους ουτοπικό και ανεφάρμοστο – αλλά αν προσεγγίσουμε με κάποιο ρεαλισμό τα παγκοσμιοποιημένα προβλήματα της εποχής μας, τα οποία είτε συγκλονίζουν τους υπάρχοντες θεσμούς είτε τους κάνουν να φαίνονται ελαττωματικοί, τότε η Ευρώπη, ως συμμαχία κρατών, είναι ακριβώς η αρένα, στην οποία μπορεί να επιτευχθεί ένα είδος υπερεθνικής κυριαρχίας μέσω της συμπύκνωσης των επιμέρους εθνικών κυριαρχιών. Από τις ευρωεκλογές θα φανεί αν η Ευρώπη θα προχωρήσει μπροστά ή αν θα γυρίσει πίσω».

– Ενας ευρωπαϊκός πατριωτισμός των πολιτικών και κοινωνικών αξιών, λοιπόν…
«Ακριβώς, αλλά και μια σύνδεση του κοσμοπολιτισμού με έναν υπερεθνικό πατριωτισμό, ο οποίος φέρνει κοντά ανθρώπους με πολύ διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις. Αυτό δεν σημαίνει τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, με την έννοια ενός μεγάλου ευρωπαϊκού έθνους, που θα είχε ως αποτέλεσμα την εκτόπιση των σημερινών εθνών σε ένα μουσείο, αλλά το αντίθετο: Μέσω του ευρωπαϊκού πατριωτισμού, οι εθνικές ταυτότητες θα είναι ανοικτές και δεν θα αποκλείουν η μία την άλλη και θα μπορέσουν να διαμορφώσουν καλύτερα το πολιτισμικό και οικονομικό μέλλον τους».

##########

PS: O Ούλριχ Μπεκ γεννήθηκε το 1944 στο Στολπ / Πόμερν και μεγάλωσε στο Aνόβερο. Ξεκίνησε τις σπουδές του στις νομικές επιστήμες το 1966, στο Φράιμπουργκ, αλλά γρήγορα άλλαξε κατεύθυνση και στράφηκε στην κοινωνιολογία, στη φιλοσοφία και στις πολιτικές επιστήμες φοιτώντας στο Πανεπιστήμιο του Mονάχου, όπου και αναγορεύτηκε σε διδάκτορα της κοινωνιολογίας το 1972. Στη συνέχεια, και αφού είχε πάρει μέρος σε πολλά προγράμματα έρευνας και διδασκαλίας, το 1979-1980 εκλέχτηκε σε θέση καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Mύνστερ, με ειδίκευση στις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες και αργότερα στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Tο 1981 αρχίζει να εκδίδει το κοινωνιολογικό περιοδικό Soziale Welt. Kατέχει επίσης την έδρα του μαθήματος Kοινωνιολογία II στο Πανεπιστήμιο του Mπάμπεργκ, ενώ έχει συνεργαστεί και με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε έρευνες σχετικές με τον τομέα δραστηριοτήτων του. Έχει πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο, στο οποίο συγκαταλέγονται τα: Risikogesellschaft, Die Erfindung des politischen, Kinder der Freiheit, καθώς και οι υπό την εποπτεία του συλλογές κειμένων Politik der Globalisierung και Perspektiven der Weltgesellschaft. Στη σειρά Αναστοχασμός (Eκδόσεις Kαστανιώτη) κυκλοφορεί και το βιβλίο του Τι είναι παγκοσμιοποίηση, που απασχόλησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη συζήτηση στην Ελλάδα.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν: Ελευθερία ή καπιταλισμός, 2005 |Τι είναι παγκοσμιοποίηση, 1999 (http://www.kastaniotis.com)

###########

43245e92-3e1a-4148-ab2e-8e58bf98c313

Παρουσίαση
This panoramic analysis of the condition of Western societies has been hailed as a classic. This first English edition has taken its place as a core text of contemporary sociology alongside earlier typifications of society as postindustrial and current debates about the social dimensions of the postmodern.
Underpinning the analysis is the notion of the «risk society». The changing nature of society’s relation to production and distribution is related to the environmental impact as a totalizing, globalizing economy based on scientific and technical knowledge becomes more central to social organization and social conflict. (From the publisher)

Περιεχόμενα
PART ONE: LIVING ON THE VOLCANO OF CIVILIZATION – THE CONTOURS OF THE RISK SOCIETY
On the Logic of Wealth Distribution and Risk Distribution
The Politics of Knowledge in the Risk Society
PART TWO: THE INDIVIDUALIZATION OF SOCIAL INEQUALITY – LIFE-FORMS AND THE DEMISE OF TRADITION
Beyond Status and Class?
‘I am I’
Gendered Space and the Conflict Inside and Outside the Family
Individualization, Institutionalization and Standardization
Life Situations and Biographical Patterns
De-Standardization of Labour
PART THREE: REFLEXIVE MODERNIZATION: ON THE GENERALIZATION OF SCIENCE AND POLITICS
Science Beyond Truth and Enlightenment?
Opening up the Political

Λεπτομέρειες
ISBN13 9780803983465
Εκδότης SAGE PUBLICATIONS
Χρονολογία Έκδοσης Αύγουστος 1992
Αριθμός σελίδων 288
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΜΠΕΚ ΟΥΛΡΙΧ (Πηγή: http://www.politeianet.gr)

Advertisements