Σκέψεις…….

Standard

bgazeimati

Ένα ερέθισμα αρκεί για να αναρτήσεις ένα post. Και τούτες τις μέρες οι αφορμές είναι άπειρες. Ένα «σεξιστικό» για μερικούς, απλά σατυρικό για άλλους, σκίτσο ξεσήκωσε θύελα αντιδράσεων ένθεν κακείθεν. Χθες ήταν η επέτειος το Πολυτεχνείου. Η υπερβολή των social media, και των κομματικών επιτήδειων στρέβλωσης της ιστορικής μνήμης στο αποκορύφωμα. Σήμερα πήγαμε πιο πίσω στην «αποστασία», με αφορμή μια αποστροφή της συνέντευξης του Α. Τσίπρα. Η συνειρμική χρήση όρων θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη, διότι ξεχνάμε τον ιστορικό χρόνο και τις πολιτκές/κοινωνικές διεργασίες του τότε, και μπαίνουμε σε μια πολιτική αντιπαράθεση – προπαγάνδα που συσκοτίζει τα γεγονότα και τις ολέθριες συνέπειες.

Σκέφθηκα λοιπόν μια επιγραμματική αναφορά στην Αποστασία ή τα Ιουλιανά του 1965, και να «διηγηθώ» εκείνη την ταραγμένη περίοδο μέσα από τα σκίτσα γελοιογράφων της εποχής, κυρίως του Μητρόπουλου. «Με τον όρο Αποστασία ή Ιουλιανά αναφέρεται στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας η περίοδος πολιτικής ανωμαλίας που ακολούθησε την αποπομπή της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου 1965 έως την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Ο Γ. Παπανδρέου ήλθε σε ρήξη με τα ανάκτορα και αναγκάστηκε να παρατηθεί στις 15 Ιουλίου 1965. Ο τότε Βασιλιάς Κωνσταντίνος B΄ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα, ο οποίος υποστηρίχτηκε από μερικές δεκάδες περίπου αποστάτες βουλευτές της Ε.Κ. Η κυβέρνηση Αθανασιάδη-Νόβα δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τη νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε αυτή τη φορά ο Ηλίας Τσιριμώκος, ο οποίος απέτυχε επίσης. Τελευταίος στη σειρά που έλαβε εντολή υπήρξε ο Στέφανος Στεφανόπουλος ο οποίος πέτυχε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Η νέα κυβέρνηση όμως υπό τις πιέσεις του Γ. Παπανδρέου που εν τω μεταξύ είχε εγκαινιάσει τον δεύτερο «ανένδοτο αγώνα», αναγκάζεται να κηρύξει νέες εκλογές για τον Μάιο του 1967. Προλαβαίνει όμως η Απριλιανή δικτατορία του Παπαδόπουλου. Ο Γ. Παπανδρέου πεθαίνει τον Νοέμβριο του 1968 εφόσον έχει υποστεί ταλαιπωρίες από το καθεστώς των Συνταγματαρχών.»(http://el.wikipedia.org)

1.
strwneidromo

2.
nikhse

3.
cebcceb7cf84cf81cebfcf80cebfcf85cebbcebfcf83-cebacf89cf83cf84ceb1cf8316

4.
cebacebc-650717-cebcceb9cebacf81cebfcebcceacceb3ceb1ceb6cebfcebd

17 Ιουλίου 1965. Ο όρος “μικρομάγαζο” χρησιμοποιόταν πολύ στην πολιτική γλώσσα της εποχής.

5.
cebacebc-650720-cebccf80cf8ccf83ceb1-cebdcf8cceb2ceb1

18.7.65. Το όνομα του χορού μπόσα-νόβα είναι ένα από τα πολλά λογοπαίγνια με το όνομα του πρωθυπουργού Νόβα (ακούστηκε τότε επίσης το Νοβο-καΐνη, Καζα-νόβας, όπως και το τζεϊμσμποντικό Δρ. Νο-βας). Ο πρώτος αποστάτης πρωθυπουργός, ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας (1893-1987), που ήταν Πρόεδρος της Βουλής πριν αποστατήσει, έμοιαζε ιδανικός για στόχος της σάτιρας: εκτός από το ότι είχε αστείο όνομα που προσφερόταν για ένα σωρό λογοπαίγνια, είχε και κάμποσες συνήθειες που προσφέρονταν για διακωμώδηση: ήταν ένας ηλικιωμένος αριστοκράτης της επαρχίας, υπερβολικά προσηλωμένος στους τύπους και στο τελετουργικό, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, φορούσε άσπρα κοστούμια και απαραιτήτως παπιγιόν, έγραφε ποιήματα. Όλα αυτά τα περιέλαβαν στο στόχαστρό τους ευθυμογράφοι, επιθεωρησιογράφοι και αυτοσχέδιοι λαϊκοί σατιριστές και τον έκαναν ρεζίλι τον φτωχό τον Νόβα.

6.
cebacebc-650731-cebaceb1cf84ceb1cf88ceaecf86ceb9cf83ceb7

Aριστερά, σκίτσο από τις 29 Ιουλίου 1965 -ωραίο εύρημα αυτό με τα διασταυρούμενα μικρόφωνα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες καταστάσεις. Δεξιά, δυο σκίτσα από τις 31 Ιουλίου. Η κυβέρνηση Νόβα ψυχορραγεί και ο Μητσοτάκης τηλεφωνεί τα νέα στην Κέρκυρα (όπου παραθέριζε ο βασιλιάς). Και μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης Νόβα από τη Βουλή, ο λαός φωνάζει τον υπασπιστή του Κωνσταντίνου να παραλάβει “τυλιγμένους σε μια κόλλα χαρτί”, τους δυο κορυφαίους εκπροσώπους του πρώτου κύματος αποστασίας. Να σημειωθεί ότι, πιστός στη γραμμή του ΔΟΛ, ο Μητρόπουλος λογαριάζει μόνο τις αρνητικές ψήφους των βουλευτών της ΕΚ (143) χωρίς να συνυπολογίζει τις ψήφους των βουλευτών της αριστεράς!
7.
cebacebc-650728-cf83cebfcf85cf84

Αριστερά σκίτσο που δημοσιεύθηκε στις 25 Ιουλίου. Νόβας, Μητσοτάκης και ΕΡΕ τρέμουν μπροστά στο μαύρισμα που τους περιμένει στις εκλογές (που ποτέ δεν έγιναν). Δεξιά, ένα σκιτσογραφικό δίδυμο από τις 26 Ιουλίου 1965. Είχαν δημοσιευτεί αποσπάσματα από τις επιστολές του Κωνσταντίνου προς τον Γ. Παπανδρέου’ και η κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΚ ετοιμάζεται να σουτάρει τον Μητσοτάκη.

8.
cebacebc-650722-ceb1cebdceb4cf81cf8ecebd-ceb5cf80ceb9cf86ceb1cebdcf8ecebd

22 Ιουλίου, ο στιλιζαρισμένος λαός έχει ρίξει τους αποστάτες στον κάδο των σκουπιδιών: Μητσοτάκης, Κωστόπουλος (Υπ.Εσωτ.), Νόβας, Τούμπας. :

Ο σχολιασμός κάτω από τα σκίτσα είναι από http://www.inprecor.gr (Από Sousourada – 16 Ιουλίου 2013)

fd-gargalata

Σύμφωνα με το http://sarantakos.wordpress.com/2009/07/14/iouliana/ το σκίτσο αυτό «προωθεί έναν μύθο που ακόμα τον πιστεύουν πολλοί -ότι ο πρώτος πρωθυπουργός των αποστατών, ο Γ. Αθανασιάδης-Νόβας, είχε πράγματι γράψει τους στίχους της λεζάντας, με το περίφημο “Γαργάλα τα”. Δεν αληθεύει αυτό. Ο Γ. Αθάνας ήταν εύκολος στις ρίμες, αλλά γαργάλατα δεν έγραψε, πρόκειται για εφεύρημα, πιθανότατα του δημοσιογράφου Κώστα Σταματίου στα Νέα. Το έχουν γράψει κάμποσοι, το έχει παραδεχτεί κι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος πριν από μερικά χρόνια.»

Advertisements